چگونه فرش را کهنه نما کنیم و ۵ روش کهنه نما کردن فرش

چگونه فرش را کهنه نما کنیم و ۵ روش کهنه نما کردن فرش

چگونه فرش را کهنه نما کنیم ؟ این سوالی است که شاید بسیاری از کسانی که علاقه به فرش های عتیقه و قدیمی دارند، در ذهنشان نقش بسته است. برای همین مطلبی را با موضوع چگونه فرش را کهنه نما کنیم آماده کرده ایم تا بتوانید پاسخ به این سوال را پیدا کنید.

سوال چگونه فرش را کهنه نما کنیم ؟ شاید از آنجا نشأت می گیرد که فرش های عتیقه طرفداران زیادی در قدیم داشته است. بسیاری از تجار به فرش های عتیقه و قدیمی به چشم یک کالای کمیاب نگاه می کرده اند. به همین دلیل برخی از افراد برای اینکه سوء استفاده کنند، فرش های دستباف نو و یا دست دوم را با استفاده از روش هایی به فرش های شبیه کهنه تبدیل می کرده اند. شاید این کار امروزه هم انجام بگیرد، همانطور که در برخی از موزه های اروپا فرش هایی را با روش هایی به شکل فرش کهنه در آورده اند و به عرصه نمایش گذاشته اند.

اما این نکته را بدانید که این روش ها بیشتر برای فرش دستباف انجام می شود. فرش وینتیج که نوعی فرش کهنه نمای ماشینی به شمار می رود، با استفاده از تکنیک های طراحی به صورت کهنه نما و یا آنتیک تولید می شود و در بازار عرضه می شود.

۵ روش کهنه نما کردن فرش

برای این که پاسخ این سوال را برای شما روشن کنیم، از متخصصان و مجربان این کار باید کمک بگیریم. تمامی مواردی که در ادامه به آن می پردازیم، همگی حاصل تجربه و تخصص افرادی است که در این صنعت مشغول هستند.

کهنه نما کردن فرش به روش ساده

یکی از ساده ترین روش هایی که برای کهنه نما کردن یا وینتیج کردن فرش وجود دارد، این است که فرش را در زیر ماشین ها در خیابان قرار دهید. شاید برای این کار باید چندین روز صبر داشته باشید تا به خوبی ماشین ها اثر خود را با لاستیک های سبک و سنگین خود روی بافت و رنگ فرش بر جای بگذارند.

در این روش اگر فرش را خیس کرده باشید، بهتر نتیجه خواهید گرفت. پس برای درست کردن فرش وینتیج از این روش، حتما قبل از آن فرش را بشویید و با استفاده از کیسه حمام تمام سطح فرش را ماساژ دهید.

حال وقت آن است که فرش را به صورت خیس هر چند که سنگین است، به خیابان ببرید تا ماشین ها از روی آن رد شوند. البته این کار بیشتر در روستاها و شهرهای کوچک باید انجام بگیرد و مختص شهرهای بزرگ نیست. هرچند بایدی وجود ندارد، فقط در شهرهای بزرگ انجام دادن آن سخت تر است.

بخوانید: کهنه نما کردن فرش های صادراتی

کهنه نما کردن فرش

دواشور کردن فرش برای تبدیل به فرش وینتیج

دواشور کردن فرش همان طور که از نامش پیدا است، شستشوی فرش با استفاده از مواد شیمیایی و دارویی است. در این روش به علت این که مواد شیمیایی با بافت فرش سازگاری ندارند، سابیدگی ها و رنگ رفتگی هایی در سطح فرش به وجود می آید. در واقع مواد شیمیایی می توانند رنگ های فرش را که با مواد طبیعی بافته شده اند و همچنین خود بافت فرش را کم جلا کنند و در نهایت فرش شبیه به فرش های کهنه خواهد شد.

برای اینکه فرش را با عملیات دواشور کردن، کهنه نما کنیم، بهتر است حوضچه ای پر از املاح شیمیایی به همراه آب و مواد شوینده درست کنیم. هیدروکلرو، مهم ترین مواد شیمیایی است که اکثرا برای دواشور کردن فرش از آن استفاده می کنند. بعد از اینکه برای چند ساعت فرش درون حوضچه بماند، آن را باید خارج کردن و با آب و مواد شوینده دوباره شست تا مواد از آن خارج شوند.

سنگ شور کردن فرش

یکی از دیگر روش های معروف برای تبدیل فرش به فرش کهنه نما و وینتیج، سنگ شور کردن فرش است. لازمه این کار این است که فرش با استفاده از مواد شیمیایی رنگرزی شده باشد، در غیر این صورت آن جوابی که شما می خواهید را نخواهید گرفت. برای انجام اینکار باید از مواد شیمیایی مثل اسید فرمیک، اسید کلریدریک و هیدرو استفاده شود.

سنگ شور کردن فرش باعث می شود که در خیلی از قسمت ها پرز فرش از بین برود و فقط تار و پود و بن گره باقی بماند. این روش باعث آسیب شدید به فرش می شود و از دیدگاه ما برای کل فرش نباید از عملیات سنگ شور کردن فرش استفاده کرد.

کلرینه کردن

یکی دیگر از روش هایی که برای کهنه نما کردن فرش انجام می شود، کلرینه کردن فرش است. در واقع فرش های پشمی که دارای پشم هستند، در مجاورت کلر، قسمتی از فلس های خود را از دست می دهند و از حالت تیز به حالت صیقلی تبدیل می شوند. به همین دلیل برخی از افراد با استفاده از سود و پودر سفیدگری ( هیپوکلریت کلسیم) فرش را کلرینه می کنند.

روش ترکیبی

اگر هم چنان به دنبال این سوال هستید که چگونه فرش را کهنه نما کنیم ؟ باید بگوییم که بهترین روش برای کهنه نما کردن فرش، استفاده از ترکیب روش های بالا است. در واقع هر کدام از روش هایی که گفتیم، یک خاصیت کهنه نمایی به فرش می دهند، ولی اگر همه روش ها با هم ترکیب شوند، بهترین نتیجه را خواهید گرفت به گونه ای که فرش انگار سال های سال است که پاخور داشته و استفاده می شده است.

یک دیدگاه